Πρόκειται για τράπεζα που εξυπηρετούσε κυρίως τον χώρο των κρυπτονομισμάτων – Προσπάθειες να μην χαθούν τραπεζικές καταθέσεις
Ένα Σαββατοκύριακο πυρετωδών προσπαθειών για να περιοριστεί η «φωτιά» που άναψε στο αμερικανικό και διεθνές τραπεζικό σύστημα η κατάρρευση της Silicon Valley Bank ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση ότι οι καταθέτες της θα έχουν σήμερα πρόσβαση στο σύνολο των καταθέσεών τους, βοηθώντας τις τραπεζικές μετοχές παγκοσμίως να πάρουν μία «ανάσα» μετά από αρκετές ημέρες έντονων πιέσεων.
Στα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, μεταξύ άλλων με ευκολότερη πρόσβαση στην Fed για δανεισμό, προστέθηκε και η τοποθέτηση του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση … Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται», όπως ανέφερε σε δήλωσή του που διανεμήθηκε με δελτίο Τύπου. Αργότερα σήμερα αναμένεται να τοποθετηθεί αναλυτικά για την κρίση και την αντιμετώπισή της.
Η κατάρρευση της SVB είναι η μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας από την κρίση του 2008. Στις ΗΠΑ προστατεύονται καταθέσεις ως 250.000 ευρώ και η τράπεζα έχει καταθέσεις 175 δισ. δολαρίων, από τα οποία στο τέλος του 2022 περίπου 89% ήταν ανασφάλιστο. Η εγγύηση ότι δεν θα χαθεί ούτε δολάριο για καταθέτη «κοστίζει» πάνω από 150 δισ. ευρώ και «το λογαριασμό θα πληρώσει» το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων που προς το παρόν τουλάχιστον διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για κάτι τέτοιο.
Την Κυριακή ωστόσο προστέθηκε στην κρίση και η Signature Bank που επίσης έκλεισε την Κυριακή. Και σε αυτή την περίπτωση, υπήρξαν εγγυήσεις από τις ρυθμιστικές Αρχές ότι οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο των καταθέσεών τους.
Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις, πάντως, το ίδιο το πρόβλημα παραμένει για το σύνολο του τραπεζικού τομέα, στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Μετά από ένα έτος πολέμου στην Ουκρανία, ενεργειακής κρίσης, μεγάλων αναταράξεων στην παραγωγή και διάθεση σιτηρών παγκοσμίως, κυρίως των μεγάλων πληθωριστικών πιέσεων, το τοπίο είναι τελείως διαφορετικό για τις τράπεζες. Τα επιτόκια που καλούνται να πληρώσουν έχουν πολλαπλασιαστεί χωρίς προοπτική άμεσης μείωσης στο εγγύς μέλλον. Τα κρυπτονομίσματα στα οποία είχαν επεκταθεί έχουν χάσει σε 12 μήνες περίπου την μισή αξία τους. Οι αναταράξεις στις αγορές έχουν κάνει τις start-up στις οποίες δίνονταν απλόχερα εκατομμύρια δανείων να μοιάζουν περισσότερο με πονταρίσματα σε καζίνο παρά με επενδύσεις που εγγυώνται μεγάλες αποδόσεις.
Όπως δήλωσε στο Reuters στρατηγικός αναλυτής μεγάλης επενδυτικής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρά τις κινήσεις της Fed, του υπουργείου Οικονομικών και άλλων για τον άμεσο περιορισμό του προβλήματος, «είτε εύλογα είτε όχι, το επεισόδιο θα ενισχύσει την αστάθεια στο παρασκήνιο, με τους επενδυτές να φοβούνται πιθανή εμφάνιση και νέων “ρωγμών” καθώς συνεχίζεται η αυστηροποίηση της επιτοκιακής πολιτικής της Fed στο δολάριο».
Η επόμενη συνεδρίαση της Fed για τα επιτόκια του δολαρίου είναι προγραμματισμένη για τις 21 και 22 Μαρτίου και οι αναλυτές θεωρούν ότι πλέον δεν υπάρχει περιθώριο για άμεση νέα αύξηση. «Αυτό που πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές από αύριο και μετά είναι ότι θα αντιμετωπίσουμε μεγάλο κίνδυνο νέων “γεγονότων” … θα εξακολουθούν να τίθενται σοβαρά θέματα και για άλλες περιφερειακές τράπεζες», σχολίασε στο διεθνές πρακτορείο επικεφαλής εταιρείας συμβούλων επενδύσεων.